LPB Bank noslēdz 2022. gadu ar 1,31 miljonu EUR peļņu un publicē auditētu gada pārskatu
28.03.2023.

Pateicoties precīzi definētai LPB Bank (turpmāk – Banka) stratēģijai, proti, orientācijai uz uzņēmumiem, kas sniedz e-komercijas pakalpojumus, kā arī veiksmīgai biznesa attiecību attīstībai ar FinTech un jaunuzņēmumiem, Banka ik gadu kļūst spēcīgāka. Esam gandarīti par arvien jauniem uzņēmumiem, kas nolemj izmantot Bankas piedāvāto platformu e-komercijas pakalpojumiem un pārorientēt savu uzņēmējdarbību uz tirdzniecību tiešsaistē. Neskatoties uz izaicinājumiem — karš Ukrainā, rekordaugsta inflācija un neskaidrība par uzņēmējdarbības attīstību daudzās jomās — galvenie finanšu rādītāji atspoguļo stabilu un efektīvu Bankas darbību. 2022. gadā tika veikti ievērojami ieguldījumi Bankas tehnoloģiskajos projektos, lai palielinātu pakalpojumu pieejamību tiešsaistē, automatizētu procesus un celtu efektivitāti, kā arī piesaistītu jaunus klientus.

Finanšu radītāji

2022. gada beigās Bankas aktīvu apjoms veidoja 165,0 milj. eiro. Banka turpināja saglabāt augstus likviditātes seguma un kapitāla pietiekamības rādītājus, proti, 142,53% un 20,96%. Likvīdo aktīvu apjoms Bankas aktīvu struktūrā saglabāja būtisku īpatsvaru, liekot uzsvaru uz ieguldījumiem parāda vērtspapīros. Parāda vērtspapīru portfeļa īpatsvars aktīvos palielinājās līdz 54%, no kuriem 91% bija ar investīciju līmeņa kredītreitingu. 12% Bankas aktīvu veidoja prasības pret bankām, t.sk. Latvijas Banku. Klientiem izsniegto aizdevumu apjoms būtiski nemainījās un veidoja 26% aktīvu.

2022. gadu Banka noslēdza ar 1,31 milj. eiro peļņu. Aktīvu atdeve (ROA) bija 0,66%, savukārt kapitāla atdeve (ROE) — 3,91%.

Digitālā transformācija, ko Banka veica pēdējos gados, pozitīvi atspoguļojas sasniegumos. Elektroniskās komercijas operacionālā peļņa 2022. gada beigās veidoja 5,07 milj. eiro.

Bankas kredītu portfelis 2022. gada beigās veidoja 52,6 milj. eiro, bet no jauna izsniegto aizdevumu apmērs bija 15,6 milj. eiro. EURIBOR straujā kāpuma dēļ Bankā būtiski ir pieaugusi arī kredītportfeļa vidējā procentu likme no 5,0% 2021. gada beigās līdz 6,5% 2022. gada beigās, palielinot kredītportfeļa ienesīgumu. Banka rūpīgi analizē klientu kredītriska izmaiņu pazīmes un pieņem atbilstīgus lēmumus, minimizējot to radītos riskus.

Sasniegumi

Ārējās vides notikumi 2022. gadu iezīmēja ar izaicinājumiem sankciju riska pārvaldības jomā un paredzams, ka arī nākamais gads neļaus atslābt šajā jautājumā. Proti, sankciju risku pārvaldīšana kļūst arvien sarežģītāka un komplicētāka, palielinot slodzi efektīvai sankciju risku pārvaldīšanai. Jau šobrīd ir skaidrs, ka Bankas pieņemtie lēmumi, kā arī noteiktie aizliegumi un ierobežojumi sankciju pārvaldīšanas jomā ir efektīvi un nesīs augļus arī tuvākajos gados.

2022. gads parādīja, ka efektīva risku pārvaldīšana ir vitāli svarīga ne tikai no risku viedokļa, bet arī Bankas pelnītspējas un konkurences perspektīvas. Bankas klientu un to darījumu izvērtēšanas un uzraudzības pilnveidojumi, ieviešot tehnoloģijās balstītus risinājumus, un izmantojot uz risku balstītu pieeju, ir ieguvums ne tikai Bankas klientiem, bet arī efektīvi ietekmējis Bankas iekšējās kontroles sistēmu, proti, Bankas resursi tiek izmantoti lietderīgāk un mērķtiecīgāk.

Bankas fokuss uz ilgtspēju, attīstību un efektivitāti 2022. gadā tika realizēts ar būtiskiem ieguldījumiem informācijas sistēmu un risinājumu pilnveidošanā, kā arī Bankas darbinieku zināšanu pilnveidošanā un kvalifikācijas celšanā, nodrošinot viņiem padziļinātas un visaptverošas apmācības noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju risku pārvaldīšanas jomā ar Latvijā un ārvalstīs atzītu profesionāļu līdzdalību.

2022. gadā Banka aktīvi pilnveidoja savus iekšējos normatīvos dokumentus un darbības atbilstības procesus, lai nodrošinātu atbilstību Bankas darbību regulējošajiem ārējiem normatīvajiem aktiem un standartiem.

2022. gada februārī Banka pilnveidoja pakalpojumu klāstu e-komercijā, uzsākot piedāvāt klientiem, kuru uzņēmējdarbība notiek tiešsaistē vai tikai plāno atvērt interneta veikalu, maksājumu moduļu pieslēgšanu tādās populārās e-komercijas platformās kā Opencart, Prestashop, WordPress (WooCommerce) un Magento.

2022. gada martā, realizējot digitālās attīstības stratēģiju, LPB Bank izstrādāja mobilo lietotni “Key2LPB”, kas noteikti padarīja klientu ikdienas sadarbību ar Banku un bankas pakalpojumu izmantošanu drošāku, ērtāku, ātrāku un daudz vienkāršāku. Ieklausoties un analizējot klientu vajadzības, Banka ir vienkāršojusi autentifikācijas procesu internetbankā, kā arī nomainījusi dizainu tīmekļvietnes sākumlapai.

2022. gada aprīlī, turpinot digitālo pakalpojumu klāsta attīstību un paplašināšanu gan FinTech, gan e-komercijas klientiem, Banka pievienojās Eiropas zibmaksājumiem jeb SEPA Instant Credit Transfer sistēmai. Banka ir izveidojusi visu nepieciešamo infrastruktūru, lai sniegtu pilnu pakalpojumu klāstu FinTech uzņēmumiem un palīdzētu tiem viegli un bez aizķeršanās uzsākt darbību, ievērojot visus juridiskos un finanšu regulējumus.

2022. gada jūlijā Banka realizēja neklātienes identifikācijas procesu. Kļūt par Bankas klientu un atvērt norēķinu kontu attālināti ir iespējams no jebkuras vietas pasaulē. Neklātienes identifikācijas process tiek nodrošināts gan fiziskām, gan juridiskām personām.

Visa 2022. gada garumā Banka veikusi konceptuālas izmaiņas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmas darbībā, stiprinot tehnoloģiju atbalstu un nodrošinot speciālistiem automatizētus rīkus informācijas iegūšanai un analīzei, informācijas un lēmumu plūsmas nodrošināšanai, tādējādi panākot arvien augstāku klientu darījumu uzraudzības un izpētes kvalitāti.

2022. gada augustā Banka iegādājās cesijā PrivatBank privātpersonu kredītportfeli 743 tūkst. eiro apmērā ar patēriņa kredīta līgumiem, kas izsniegti “airBaltic Pilotu akadēmija” studentiem. Jāatzīmē, ka Kredītu departaments izpildīja visus Bankas stratēģijā izvirzītos mērķus.

2022. gadā Bankas pārstāvji apmeklēja un piedalījās vairākās konferencēs un izstādēs Eiropā, kas apvieno izklaides industrijas pārstāvjus, digitālos uzņēmumus, jaunuzņēmumus, profesionāļus no e-komercijas, finanšu, un daudzām citām nozarēm: Tes Affiliate, Money2020, iFX EXPO, iGB Live, Webmaster Acess, Affiliate Meet Markt un SiGMA Europe.

Banka palielināja ieguldījumu īpatsvaru parāda vērtspapīros, kas orientēti uz ilgtspējīgu darbību. Uz 2022. gada beigām šādi ieguldījumi veidoja 11% no parāda vērtspapīru portfeļa.

Banka skaidri apzinās savu sociālo atbildību pret sabiedrību, tāpēc pievērsa īpašu uzmanību starptautisko standartu un ilgtspējīgas attīstības principu integrēšanai visos galvenajos biznesa procesos un darbības jomās. Banka kopā ar Mastercard atbalstīja vietējās labdarības akcijas.

Turpinot pirms septiņiem gadiem iesākto tradīciju, Banka sadarbojās ar Bērnu slimnīcas fondu, lai veicinātu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pakalpojumu kvalitāti, ziedojot līdzekļus.

2022. gadā notika izmaiņas Bankas Valdē. Par Valdes locekli tika ievēlēta Alda Odiņa. Bankas Risku direktores amatā iecelta Baiba Preise, kā arī kopš septembra Bankas Valdes priekšsēdētāja vietnieka amatu ieņem Antons Kononovs. Izmaiņas notika arī Bankas Padomē: Padomi atstāja tās ilggadējais loceklis Aleksandrs Plotkins. Par jauno Padomes locekli tika ievēlēts Jefims Gasels.

Par tradīciju kļuvusi arī Bankas darbinieku dalība sporta pasākumos. Bankas komanda veiksmīgi startēja Rimi Riga maratonā un galvaspilsētas lielākajā velomaratonā Toyota Riga. Esam gandarīti, ka saliedētība un orientēšanās uz panākumiem apvieno Bankas darbiniekus ne tikai darbā, bet arī sporta pasākumos.

Banka 2022. gadā ir samaksājusi 3,36 milj. eiro nodokļos un nodrošinājusi ar darbu vairāk nekā 230 cilvēkus.

Prioritātes 2023. gadam

Bankas pamatmērķis 2023. gadam ir attīstīt tehnoloģiskos risinājumus ne vien Bankas iekšējo procesu automatizācijai un efektivitātes celšanai, bet arī jaunu klientu piesaistei un apkalpošanai, jaunu darbības virzienu atklāšanai un esošo klientu apkalpošanas uzlabošanai. Banka turpinās pielāgoties pārmaiņām finanšu tirgos un banku sektorā un ir pārliecināta, ka spēs stiprināt savu pozīciju Latvijas tirgū un attiecībās ar saviem klientiem. Bankas vadība ir definējusi šādus prioritāros attīstības virzienus:

  • FinTech un jaunuzņēmumu pakalpojumu attīstība Eiropas tirgū, kas labvēlīgi ietekmē Latvijas Republikas finanšu pakalpojumu eksporta nozari;
  • e-komercijas attīstība un inovatīvo pakalpojumu pieejamība;
  • finansējuma pieejamība uzņēmējiem ar attīstības potenciālu un investīciju iespējas.

2023. gadā Banka turpinās stiprināt iekšējas kontroles sistēmas atbilstību likumdošanas un labākās prakses prasībām un standartiem ar mērķi nodrošināt iekšējās kontroles sistēmas efektivitāti attiecībā uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanu un sankciju risku pārvaldīšanu visaugstākajā līmenī.

Banka jau ir apņēmusies samazināt savu produktu un pakalpojumu negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi atbilstīgi globālajiem mērķiem biznesa stratēģiju līmenī, atbildīgi sadarboties ar saviem klientiem, veicinot ilgtspējīgas metodes korporatīvo partneru ekonomiskajā darbībā.

Banka ir gatava nodrošināt atvieglotus kreditēšanas nosacījumus zaļajiem uzņēmumiem, kas īsteno ietekmes uz apkārtējo vidi vadības un audita sistēmu. Banka plāno koncentrēties uz tām tautsaimniecības jomām, kas veicina Latvijas virzību uz produktu ražošanu ar pievienoto vērtību, saimniecisko darbību attiecībā uz apkārtējo vidi, stabilitāti un prognozējamību dažādu nozaru attīstībā.

Banka turpinās palielināt ieguldījumu īpatsvaru parāda vērtspapīros, kas orientēti uz ilgtspējīgu darbību. Ilgtspēja, attīstība un efektivitāte ir bijis un būs Bankas fokuss, lai arī nākotnē Banka būtu vairāk nekā tikai klasiska banka.

Izsakām pateicību Bankas akcionāriem un klientiem par viņu nepārtraukto atbalstu un izrādīto uzticību. Pateicamies darbiniekiem par elastību un entuziasmu, par viņu darbu, kas ļāvis sasniegt augstus finanšu rādītājus.

Aicinām skatīties LPB Bank finanšu pārskatu par gadu, kas noslēdzās 2022. gada 31. decembrī šeit.