Par mums raksta
06.07.2016.

Portāls db.lv publicējis rakstu par jauna uzņēmuma veiksmīgu sadarbību ar Latvijas pasta banku.

Esam gandarīti, ka sadarbībā ar banku top un attīstās jaunas idejas. Par to lasiet db.lv sagatavotajā materiālā:

Mūsdienās jaunajam uzņēmējam nepietiek ar labu ideju – laba tirgus izpratne, kontakti, spēja pārliecināt, kā arī neatlaidība ir tās īpašības un prasmes, kuras nepieciešamas, lai ideju pārvērstu par veiksmīgu biznesu. Sarunā ar SIA AW Latvia  valdes locekli Initu Bendzuli uzzinājām par to, ka biznesu neatstāt tikai idejas līmenī nav nemaz tik sarežģīti – galvenais ir uzņēmība un drosme.

Kas jūs esat – pastāstiet vairāk par savu biznesu, tā specifiku utt.!

Uzņēmums SIA AW Latvia nodarbojas ar nestandarta, Latvijā pagaidām vēl maz zināmo antīka koka apstrādi un unikālu izstrādājumu ražošanu. Sekojot pasaules tendencēm interjera dizainā un arvien augošajam pieprasījumam pēc senajiem kokmateriāliem, tika radītas divas preču zīmes:

– ar zīmolu Antique Wood tiek ražotas mēbeles un galdniecības izstrādājumi no vismaz 100 un vairāk gadus veca kokmateriāla;

– zīmols Wooden Wall Design reprezentē dekoratīvo sienu apšuvumu. Koka apdares paneļi ir inovatīvs produkts ar augošu pieprasījumu gan vietējā, gan eksporta tirgū.

Ar ko jūsu bizness atšķiras no citiem līdzvērtīgiem tirgū?

Pats svarīgākais aspekts ir tas, ka mūsu biznesa filozofija ir cieši saistīta ar zaļo dzīvesveidu. Mēs ne vien nodrošinām klientus ar pilnībā ekoloģiskiem materiāliem un augstu servisa līmeni, bet arī veicinām vides sakopšanu un dodam otro elpu senajiem un šķietami aizmirstajiem kokmateriāliem. Tādējādi tiek veicināta sociāli atbildīga uzvedība sabiedrībā un mazināta zaļojošo koku izciršana. Tieši šī ir mūsu lielākā priekšrocība un atšķirība no citiem.

Kāpēc izvēlējāties strādāt tieši šajā nozarē?

Skatoties uz mūsdienu dzīves standartiem un ekoloģisko tendenču pakāpenisku ienākšanu Latvijas tirgū, mēs sapratām, ka katrā no mums mīt mīlestība pret vecu koku, kas arī pamudināja mūs radīt produktus no šī tik unikālā materiāla un attīstīt šo pasaules jauno tendenci arī Latvijā.

Kā tapa ideja veidot mēbeles no antīkā koka? Kas jūs iedvesmoja?

Ceļojot pa pasauli un pamanot to, cik augstu mūsdienu cilvēki novērtē un ciena senu un ekoloģiski tīru materiālu un tehnoloģijas, kā arī izmanto vecu kokmateriālu savām vajadzībām, mums radās ideja izmantot šo vērtīgo un ekoloģiski tīro materiālu unikālu produktu ražošanā arī Latvijā. Mēs gribējām parādīt cilvēkiem šo vērtību un dot iespēju izbaudīt gadsimtiem ilgi uzkrātu veca koka enerģiju. 

Kas ir antīkais koks, kur to var dabūt un kādas ir tā īpašības?

Mūsu kokam ir vēsture! SIA AW Latvia mērķis ir dot otro elpu mantojumam, kuru ir atstājuši mūsu senči, kas ļoti atbildīgi veica koka ēku būvniecību. Kokmateriāli tika rūpīgi izvēlēti, cirsti un sagatavoti – mūsu senči stingri ievēroja dabas ritējumu, gadalaikus un mēness fāzes, lai koks ilgi kalpotu. Mūsu materiāls tiek iegūts, demontējot šo veco ēku koka konstrukcijas. Daudzu gadu laikā saule, vējš, sals un lietus ir ietekmējuši tā ārējo izskatu. Nodilums un naglu atstātie caurumi kokmateriālam piešķir individualitātes un neatkārtojamības sajūtu.

Vai strādājat tikai Latvijā vai mērķējat uz plašāku tirgu?

Mēs aktīvi piedāvājam mūsu produkciju gan Baltijas tirgū, gan eksportējam uz Alpu reģiona tirgiem un Lielbritāniju, šobrīd arī aktīvi meklējam jaunus tirgus Skandināvijas un NVS valstīs.

Vai, uzsākot jauno biznesu, bija pieejams sākotnējais kapitāls vai arī bija nepieciešams atbalsts?

Plānojot biznesu, nācām pie secinājuma, ka pašu spēkiem nevarēsim organizēt biznesa praktisko pusi. Tā kā bizness vēl neeksistēja – viss bija tikai plānos, sapratām, ka ir jāmeklē finansējums tur, kur mūs uzklausīs un bez dokumentu kaudzēm ticēs idejai un tās potenciālam. Tā nu nonācām AS Latvijas pasta banka. Tās finansējums palīdzēja mums iegādāties telpas produktu ražošanai. Sadarbība bija veiksmīga un šobrīd ar bankas atbalstu tiek plānots palielināt ražošanas apjomus, kā arī ieviest jaunas apstrādes tehnoloģijas, līdz ar to uzlabojot gala produkta kvalitāti, lai tas varētu turpināt kalpot cilvēkiem vēl daudzus gadus. Izvēloties finansiālo sadarbības partneri, iesaku nepadoties pie pirmā atteikuma un noteikti meklēt banku ar individuālu pieeju – tādu, kas patiešām tic un atbalsta ne tikai sākuma stadijā, bet iet kopā arī attīstības ceļu.

Vai varat pastāstīt vairāk par plāniem biznesa attīstībā nākamajiem pieciem gadiem?

Šobrīd mēs aktīvi strādājam pie tā, lai iekarotu Skandināvijas tirgu, kā arī meklējam sadarbības partnerus, kas varētu  iepazīstināt cilvēkus ar šo maģisko seno koku pievilcību, spēku un unikālo auru. Sadarbojamies ar jau esošiem partneriem Eiropā, piedāvājot izcilas kvalitātes produktus. Tuvākajā laikā tiek plānots, ka saules gaismu ieraudzīs arī jaunā mēbeļu kolekcija. Protams, nerimstoši strādājam arī pie jauniem sienu apšuvuma modeļiem.

Kā jūs ģenerējat idejas?

Mums ir ļoti spēcīga darbinieku komanda, mēs visi – gan vadība, gan pārdevēji, gan ražotāji – mīlam savu darbu un strādājam konstruktīvi un produktīvi. Tiklīdz rodas kāda jauna ideja, katrs departaments izvērtē un sniedz savu viedokli par šo ideju. Ja tā tiek uzskatīta par reālu un perspektīvu, tad mēs turpinām strādāt pie jaunām iecerēm.

Jūsu novēlējums citiem jauna biznesa veidotājiem.

Ja tici savai idejai, mēs novēlam iet tikai un vienīgi uz priekšu, daudz strādāt pie idejas realizēšanas, meklēt tās atbalstītājus (darbiniekus, partnerus utt.), nebaidīties no grūtībām, nepadoties un neapstāties. Tikai tad varēs sasniegt kārotos rezultātus un īstenot savus mērķus!