Norēķini POS termināļos
18.01.2021.

Aizvadot 2020. gadu, LPB Bank veica pētījumu par norēķiniem LPB Bank uzstādītajos POS termināļos tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās.

Bankas veiktais pētījums rāda, ka jau no paša decembra sākuma bijusi tendence samazināties pirkuma skaitam bankas uzstādītajos POS termināļos tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās, proti, darījumu skaits decembrī pirms ārkārtas situācijas pasludināšanas samazinājās par 23,5% salīdzinājumā ar šo pašu periodu iepriekšējā gadā. Kas, protams, ir loģiski, ņemot vērā visus ar COVID-19 saistītus ierobežojumus un drošības pasākumus. Naudas izteiksmē kritums bija par 13%, salīdzinot ar identisko periodu 2019. gadā. Kaut gan jāmin, ka par 13,7% paaugstinājās vidējā pirkuma summa, sastādot 32,98 EUR.

Darījumu skaita kritumu decembra sākumā  POS termināļos var izskaidrot ar ieviestajiem ierobežojumiem tirdzniecībai brīvdienās, kas daudzas preces veikalos klātienē padarīja nepieejamas. Turpinoties cilvēku piesardzībai savos tēriņos neskaidrajos ekonomikas apstākļos, kad katru nedēļu no valdības puses tiek ieviesti jauni ierobežojumi, tiek pārvērtēta nepieciešamība pēc noteiktām precēm un pakalpojumiem. Piemēram, ja nav iespējas ceļot, tad tūrisma preces netiks pirktas, ja nu vienīgi tās tiek piedāvātas ar ļoti lielu atlaidi. Tāpat uz vispārējā negatīvā emocionālā fona mazinās vēlme iegādāties modes vai luksusa preces, jo pašreizējos apstākļos pašizteiksme publiskās vietās vairs nesniedz agrāko efektu. Savukārt, vienas pirkuma summas pieaugumu varētu skaidrot ar retāku, taču pārdomātāku un mērķtiecīgāku pirkumu veikšanu. Jāņem vērā, ka COVID-19 krīzē smagāk cieš tās sfēras, kurās nav iespējams nodrošināt darbu attālināti. Lielā mērā šī īpatnība ir raksturīga mazāk apmaksātajām profesijām, līdz ar to mazo pirkumu skaits sarūk.

Nedēļu pirms stingro ierobežojumu stāšanas spēkā, t.i. laika posmā no 14. līdz 21. decembrim, darījumu apjoms, norēķinoties POS termināļos tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās klātienē, naudas izteiksmē palielinājās par 11,2%, viena darījuma summai sasniedzot 34,24 EUR, kas ir par 18% lielāks salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Cilvēki, zinot, ka gada pēdējā nedēļā nestrādās gadatirgi un sadzīves tehnikas veikali, steidza iegādāties dāvanas Ziemassvētku un Jaungada svinībām, kuru pirkuma summas, protams, ir lielākas nekā ikdienas tēriņiem.

Gada izteikti lielākais pieaugums tika novērots 2020. gada augustā, kad darījumu skaits LPB Bank POS termināļos pieauga par 35,7% salīdzinājuma ar iepriekšējo gadu, bet lielākais darījumu krituma skaits novērots aprīlī, proti, par 52%.

Apkopojot 2020. gada rezultātus tika konstatēts, ka lielākais apgrozījuma pieaugums, proti, 38%, bija pārtikas produktu veikalos. Apgrozījuma pieaugums ātrās apkalpošanas ēdināšanas iestādēs bija 10%. Lielāko apgrozījuma kritumu, kas ir 32% piedzīvoja viesnīcu bizness un skaistumkopšanas iestādes, kur kritums LPB Bank uzstādītajos POS termināļos tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās sasniedza 29%.

2020. gadā patēriņa kultūra ir mazinājusies un cilvēkiem ne tikai nav jēgas daudz ko iegādāties, bet viņiem ir arī laiks izsvērt savus ierastos tēriņus un secināt, ka var iztikt ar daudz mazāku preču un pakalpojumu klāstu, nepasliktinot savas dzīves kvalitāti. Protams, paliek atklāts jautājums, cik daudzi pēc ierobežojumu atcelšanas atgriezīsies pie iepriekšējiem patēriņa ieradumiem, bet cik turpinās taupīgāku dzīves veidu, saprotot, ka daudz, kas tika pirks un darīts iepriekš, bija citu ietekmes motivēts nevis izrietēja no pašu vajadzībām.

Aicinām iepazīties ar LPB Bank POS termināļiem!

Jūsu LPB Bank