Stingrāki drošības pasākumi
30.12.2020.

No 2021. gada 1. janvāra pirkumiem internetā ar maksājumu karti būs stingrāki drošības pasākumi.

Saskaņā ar Eiropas Savienības Otrās Maksājumu pakalpojumu direktīvas (PSD2) noteiktiem standartiem, tiks noteiktas stingrākas autentifikācijas prasības tiešsaistes norēķiniem ar maksājumu kartēm. No 2021. gada 1. janvāra norēķiniem ar maksājumu kartēm internetā, gadījumā, ja klienta izvēlētais tirgotājs (interneta veikals vai cits e-komercijas dalībnieks) no ES vai EEZ nenodrošina atbilstošus drošības tehnoloģiskos risinājumus – stingro autentifikāciju, maksājumu pakalpojumu sniedzējiem (Bankai), kas ir karšu izdevēji, būs jānoraida pirkumi internetā, lai aizsargātu klientu intereses, neskatoties uz to, ka šādi pirkumi iepriekš ir veikti.

Stingrās autentifikācijas prasība, veicot maksājumus ar karti internetā, attieksies galvenokārt uz maksājumiem virs 30 eiro. Stingrā autentifikācija būs jāveic, ja mazo pirkumu (līdz 30 eiro) summa pārsniegs 100 eiro vai ja tiks veikti pieci nelieli pirkumi pēc kārtas.

Ja klienti izmanto maksājumu karti regulāriem maksājumiem, tad turpmāk kartes pievienošanai šādam maksājumam pirmajā reizē notiks, piemērojot stingro autentifikāciju, savukārt sekojošiem darījumiem tā nebūs obligāta.

Latvijā stingrās autentifikācijas piemērošana e-komercijā notiek jau vairākus gadus. Klientiem tās lietošanā, pirkumu apstiprinot internetbankā vai mobilajā aplikācijā, ir izveidojusies pieredze. Tomēr daļa tirgotāju citās ES valstīs, pie kuriem Latvijas klienti iepērkas, šos risinājumus pretēji tiesību aktu prasībām joprojām nav ieviesuši. Šādos gadījumos maksājumu pakalpojumu sniedzēji, kuri ir karšu izdevēji, pirkumus internetā atteiks.

Aicinām klientus būt saprotošiem un neskaidru jautājumu gadījumā sazināties ar LPB Bank.